112-päivä antaa ajateltavaa – mitä teet hälytyskellon soidessa?

11.2.2019

Näin 11. helmikuuta ja 112-päivän myötä LAK muistuttaa kiinteistöissään toimivia organisaatioita käymään säännöllisesti läpi omaa kiinteistöä koskevat turvallisuusohjeet. Ne tuntemalla toiminta vaaratilanteessa sujuu kaikilta turvallisemmin ja nopeammin.

Mitä tehdä, jos kiinteistön hälytyskello soi?

– On kyseessä sitten tositilanne tai harjoitus, on kiinteistöstä syytä poistua viipymättä, muistuttaa LAK Real Estaten hallintopäällikkö Heli Eräkorpi.

LAK Real Estaten kiinteistöissä on kaikissa automaattinen paloilmoitinlaitteisto, joka antaa hälytyksen suoraan pelastuslaitokselle.  Ensimmäisenä paikalle tulee hälytyksen saatuaan Helsinki-Vantaan lentoaseman pelastushenkilöstö kalustoineen.

– Se on myös meitä lähin pelastusyksikkö eli he ovat paikalla todella nopeasti, hän toteaa.

Kun hälytys tulee, koko rakennus on tyhjennettävä

LAKin toimintaohjeissa korostetaan, että hälytyskellon soidessa jokaisen kiinteistössä olevan on heti poistuttava rakennuksesta. Hissejä ei saa käyttää. Kiinteistökohtaisissa ohjeissa on myös kerrottu paikka, jonne hätätilanteissa talosta poistuttaessa tulee kokoontua.

– Monesti hälytyskellojen soidessa ihmiset eivät heti reagoi tilanteeseen tarkoituksenmukaisella tavalla. Moni miettii, että kyseessä on varmastikin vain harjoitus ja jatkaa työntekoa, Eräkorpi hämmästelee, vaikka myös ymmärtää kyseisen tavan toimia, jos ihminen tietää, ettei tilanne ole aito.

Heli Eräkorpi muistuttaa, että harjoituksillakin on tarkoituksensa oli ulkona sitten juuri sillä hetkellä pakkanen tai helle.

– Harjoituksilla ei testata paloviranomaisen ja pelastushenkilöstön valmiutta, vaan sitä, että kiinteistössä toimivat ihmiset osaavat poistua vaaran uhatessa nopeasti rakennuksesta ja että toiminta hätätilanteessa on hallittua.

LAKin kiinteistöissä harjoitellaan kevään aikana poistumista hätätilanteessa

Tänä keväänä LAK pitää poistumisharjoituksia muutamissa isoimmissa kiinteistöissään. Niistä ilmoitetaan tapauskohtaisesti ennakkoon.

– Emme halua harjoituksilla häiritä tarpeettomasti ketään. Emmekä tietenkään silloin, jos tiedossamme on jonkun asiakkaamme tapahtuma tai tärkeä kokous samana päivänä. Isoimmissa kiinteistöissä, kuten WTC:ssä ja Airside Centerissä, on kuitenkin useampia satoja henkilöitä päivittäin, joten meillä täytyy olla varmuus, että heidät saadaan hätätapauksessa ulos nopeasti, Heli Eräkorpi sanoo.

Poistumisharjoituksissa ajatuksena myös on, että tilannetta harjoitellaan todentuntuisesti ja samalla voidaan tarkkailla, että toiminta tilanteessa sujuu niin kuin pitääkin.

Eräkorven mukaan LAKin asiakkaat ovat lähtökohtaisesti olleet aina kiinnostuneita kiinteistöä koskevista toimintaohjeista ja -tavoista.

– Meillä on lakisääteisestikin jo oltava kiinteistöillemme toimintaohjeet erilaisia hätätilanteita varten oli kyse sitten tulipalosta, sairaskohtauksesta, vesivahingosta, pommiuhkasta tai mistä tahansa. Rohkaisemme myös kaikkia käymään ohjeistukset yhdessä läpi omassa yrityksessä säännöllisesti ja pitämään ne esillä henkilökunnalle, hän viestii.

Miten toimia palohälytystilanteessa?

  • Ota mukaasi ulkovaatteet, jos ne ovat lähettyvilläsi
  • Sulje ovet ja ikkunat
  • Käytä poistumiseen lähintä mahdollista poistumistietä, ei kuitenkaan hissiä
  • Opasta ja auta työkavereita, asiakkaita ja vieraita poistumisessa
  • Siirry kokoontumispaikalle, älä jää sisäänkäyntien edustoille
  • Kokoontumispaikalta ei pidä poistua ilman erillistä lupaa

112-päivä kiinnittää suomalaisten huomion tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn kotona, töissä ja vapaa-ajalla – pieniin arjen tekoihin ja valintoihin, joilla jokainen meistä voi parantaa omaa ja läheistensä turvallisuutta. 112-päivä muistuttaa myös Euroopan yhteisestä hätänumerosta 112 ja sen oikeasta käytöstä. Ensimmäistä Euroopan yhteistä 112-päivää vietettiin vuonna 2008.

Teksti: Tia Härkönen
Kuva: Tilannehuone.fi