WTC Helsinki Airport sai sydänelvytyslaitteen

15.5.2015

Lentokentän WTC:n aulaan on asennettu defibrillaattori sydämen elvytystilanteita varten.

Defibrillaattoreita löytyy sairaaloiden ja ambulanssien lisäksi matkustajalaivoissa ja lentokentillä sekä paikoissa, joissa käy paljon ihmisiä, kuten kauppakeskuksissa.

Aloite laitteen hankkimisesta ja sijoittamisesta myös Lentäjäntie 3:n aulaan tuli lääkärihelikopteritoiminnasta yhdessä yliopistollisten sairaanhoitopiirien kanssa Suomessa vastaavalta FinnHEMS Oy:ltä, jonka Helsingin toimipiste on WTC:llä.

Toteutus tapahtui yhdessä kiinteistön omistajan Lentoasemakiinteistöt Oyj:n sekä aula- ja kokouspalveluita hoitavan Sodexon kanssa. FinnHEMSin tiedottaja Laura Lindelöf on tyytyväinen, että heidän ehdotuksensa otettiin heti innolla vastaan ja että laitteen käytöstä on voitu järjestää myös koulutusta kaikille halukkaille.

-Turvallisuus ja valmius toimia hätätilanteissa ovat Lentoasemakiinteistöt Oyj:lle tärkeitä asioita, joiden eteen panostamme varmistaaksemme asiakkaidemme hyvinvoinnin, sanoo LAKin asiakaspäällikkö Heli Eräkorpi koulutustilaisuuden päätteeksi.

Rohkeutta reagoida

Äkillinen sydänpysähdys vaatii aina pikaista elvytystä ja potilaan ensimmäinen auttaja on usein ohikulkija. Akuutti tilanne voi tuntua auttajasta pelottavalta, mutta nopea elvytyksen aloitus on äärimmäisen tärkeää potilaan hengen pelastamiseksi.

- Kammiovärinä on yleisin sydämen pysäyttävä rytmihäiriö, kertoo laitteen käyttöä kouluttanut Tuomas Salminen Medidyneltä ja näyttää nyrkinliikkeillä kuulijoilleen, kuinka normaali sydän sykkii ja miten kammiovärinässä oleva sydän tärisee.

Defibrillaatio on hoito, jolla verenkierto ja sydämen oma sähköjärjestelmä palautetaan normaaliksi. WTC:n aulan seinältä löytyvä defibrillaattori on ensikertalaisellekin helppo käyttää. Laite neuvoo käyttäjää suomenkielisin ääniohjein. Se analysoi potilaan sydämen häiriötilan ja käskee antamaan sähköiskun sydänlihakseen vain, mikäli potilas sitä tarvitsee. Muuten se ohjeistaa paineluelvytyksen antamisessa. Laite toistaa toimintaohjetta kulloiseenkin tilanteeseen niin kauan, että auttaja varmasti tekee asiat oikein. Se antaa palautetta, jos auttajan sydämenpainallukset ovat liian kevyitä ja kehuu, kun paineluvahvuus on oikea.

- Auttajalle ehkä jännittävin tilanne on saada tajuttoman potilaan ylävartalosta vaatteet pois ja saada elektrodilätkät kehoon kiinni, Salminen sanoo.

Hän korostaa, että maalikkoauttajan ihan ensimmäinen toimenpide on kuitenkin aina elottomuuden toteamisen jälkeen soitto yleiseen hätänumeroon 112 ja kutsua ammattiauttajat