112-infoaamussa saatiin vinkkejä joulunajan paloturvallisuuteen

1.12.2017

LAK toivottaa asiakkaille ja yhteistyökumppaneilleen hyvää joulunaikaa jo hyvissä ajoin. Ja ennen kaikkea turvallista sellaista.

Tulipalon sattuessa toimiva palohälytin, alkusammutustaidot, nopea reagointi ja avun kutsuminen paikalle ovat ensiarvoisen tärkeitä asioita. Jotta näin pitkälle ei kuitenkaan päädyttäisi, on hyvä miettiä, millä keinoin tulipaloja voi ennaltaehkäistä.

Joulukuun ensimmäisen päivän ja samalla 112-päivän kunniaksi Uudenmaan pelastusliiton asiantuntijat vierailivat Airside Centerissä ja WTC:ssä kertomassa paloturvallisuudesta. Samalla he antoivat vinkkejä, kuinka itse kukin voi turvallisin mielin nauttia kynttilöistä ja jouluvaloista.

– Tulipalon riskien vähentäminen on helpompaa kuin hätätilanteessa toimiminen, totesi myös Airside Centerin aulassa infoa jakanut Uudenmaan pelastusliiton Aulis Partanen.

Kynttilät kuuluvat jouluun, totta kai

Aidot kynttilät ovat monelle ”se juttu”, mutta led-kynttilöilläkin saa monessa tilanteessa aidonoloisen tunnelman. Ledit ovat myös turvallisia, vaikka ne olisivat päällä pitkäänkin.

– Aitojen kynttilöiden kanssa on oltava tarkka ja huolellinen, eikä niitä pidä jättää milloinkaan yksinään palamaan. Lisäksi on kiinnitettävä huomiota, millaisilla alustoilla niitä pitää tai onko kynttilänjalassa mukana ehkäpä koristemansetti. Moni laittaa tietämättömyyttään myös samalle lautaselle useita tuikkuja vieri viereen. Silloin ei kyse ole enää pelkästä polttavasta yksittäisestä liekistä, vaan tapahtuu todellinen humahdus, kun tuikkujen kuumentunut neste pääsee syttymään korkean kokonaislämpötilan takia.

Partanen muistuttaa myös ulkotulien vaaroista.

– Yksittäinen ulkotuli on käyttämättömänä riittävän painava. Kun sen ottaa käyttöön eli sytyttää ja kynttiläaines alkaa sulaa, siitä tuleekin yllättävän kevyt. Olen ollut sammuttamassa useamman parvekepalon, jossa tällaisia ulkotulia on laitettu kaiteelle ja ne ovat siitä sitten tuulen voimasta tai muuten keikahtaneet kumoon. Lopputuloksen saa arvata!

Erilaisten sähkövalojen kanssa UPL:n asiantuntija suosii myös järjenkäyttöä. Perintönä saadut vanhat joulukyntteliköt tai kuusenkynttiläsarjat ovat monelle muistorikkaita, mutta tänä päivänä valitettavan vaarallisia puutteellisine sähköturvallisuusominaisuuksineen.

Tulitikut käyttäjän mukaan

Partanen antaa kätevän vinkin tulitikuista, joista moni palo valitettavasti saa alkunsa.

– Tikkuja saa eri pituisia. Jos tulitikkujen syttytäminen tuntuu vaikealta, kannattaa hankkia pidempiä. Niiden kanssa myös sormet ovat turvassa ja valvottuna niitä on helppo lapsenkin kokeilla. Lähtökohtaisestihan tulitikut eivät kuulu lapsen käteen, hän muistuttaa.

Ja kun on sytyttänyt, täytyy muistaa myös sammuttaa. Siihen Aulis Partanen suosittelee kynttilänsammutuskelloa, jolla kynttilän liekin saa turvallisesti tukahdutettua. Erityisenä jouluvinkkinä hän vielä muistuttaa: ”Viimeinen sammuttaa kynttilät!

Teksti ja kuvat: Tia Härkönen